1 dzień:
Wyjazd w godzinach porannych. Przejazd do w rejon Gór Bukowych pochodzenia wulkanicznego. Przejazd do Szilvásvárad – wsi słynnej na całym świecie ze stadniny koni lipicańskich i obiektów związanych z hodowlą koni i sportami konnymi oraz najpiękniejszego wybiegu konnego. Spotkanie z miejscowym przewodnikiem. Przejażdżka kolejką wąskotorową do stacji końcowej na polanie Gloriett. Przywitanie uczestników palinką (rodzaj tradycyjnej owocowej wódki węgierskiej). Krótka nauka pieczenia pstrągów na świeżym powietrzu, następnie goście dostają pstrągi i słoninę (surowa, długo wędzona na zimno dymem z drewna bukowego) na kijku i sami je sobie smażą na ognisku. Samej słoniny wcale się nie je, ale smażąc nad ogniskiem – skrapla na uprzednio przygotowane wielkie pajdy chleba. Smaku w ten sposób nasączonego tłuszczykiem i aromatem dymu chlebka, chrupiącego po kontakcie z ogniskiem – nie sposób zapomnieć. Do pstrąga dodatkowo sałatka, pieczywo, owoce. POdczas smażenia goscie mogą degustować wino bez ograniczeń wino z beczki z okolicznych winnic. Następnie spacer przez Dolinę Szalayka – chroniony las bukowy, wodospad Fátyol (Welon), którym woda spływa szerokimi kaskadami po charakterystycznych naturalnych stopniach skalnych, budynek muzeum leśnictwa, źródło skalne i stacja Halastó (stawy rybne) - hodowla pstrągów w różnej wielkości oczkach wodnych, pochodzenia naturalnego lub sztucznie utworzone przez człowieka, dalej jaskinia człowieka pierwotnego w Istállós-ko. Przejazd do Egeru. Obiadokolacja. Nocleg.
2 dzień:
Śniadanie. Zwiedzanie Egeru: Rynek, ulice Starego miasta, dom kanoników Vagner, kościół barokowy i klasztor franciszkański oraz jeden z najstarszych budynków miasta, dom Buttler. Wieża z Obserwatorium Astronomicznym Spekula pierwsze w kraju muzeum astronomiczne, Kościół Minorytów, serbska cerkiew z ikonostasem z XVIII w. Nad miastem na wysokość 40 m wznosi się minaret - najbardziej wysunięty zabytek muzułmański na północ Europy. Średniowieczny zamek (Vár) to zwycięska twierdza z okresu tureckiego, Bazylika - druga co do wielkości na Węgrzech. Biesiada węgierska w czardzie z degustacją win i muzyką "na żywo" w Dolinie Pięknej Kobiety . „Nie masz wina nad węgrzyna” - Eger słynie z produkcji win m.in. Egri Bikaver (Bycza Krew), Egri Leanyka (Egerska Dziewczynka), Muscat, Medina, które można degustować w jednej z ponad 200 wydrążonych w wulkanicznych skałach piwnic-winiarni. Obiadokolacja. Nocleg.
3 dzień
Śniadanie. Pobytu na kompleksie basenów termalnych, stanowiących zabytek swoistej kultury kąpieliskowej, która wykształciła się w czasie zaborów tureckich. Przejazd do Parku Narodowego Aggtelek - na jego terenie wyznaczono kilkanaście bardzo zróżnicowanych tras, zarówno podziemnych jak i na powierzchni, długich i krótkich, zwiedzanie jaskini. Zakończenie wycieczki w godzinach wieczornych.
tel.: 17 857 63 40
tel. kom.: 48 503 155 923
Po wysłaniu poniższego formularza nasz pracownik skontaktuje się z Państwem w celu omówienia szczegółów oferty.
© 2024 Traper - biuro turystyczne Rzeszów
Realizacja Zdzislowicz.pl - Strony internetowe